22 Mayıs 2013 Çarşamba

GELECEĞİN MOTORSİKLETLERİ

Amerikalı Sylvester Howard Roper’ın 1867’de ürettiği ilk 2 silindirli ve buharlı motoruyla keşfedilişinden bu yana motorsikletler, günümüzün hala en ucuz motorlu taşıma aracı olma özelliğini sürdürmektedirler. Dünya yollarında 200 milyon motorsiklet olduğu tahmin edilmektedir (her 1.000 kişiye 33 motorsiklet). Farklı amaçlara göre üretilen modelleriyle motorsikletler; uzun yol, şehir içi, gezi, hız ve spor ve arazi koşullarına uygun (off-road)  olmak üzere çeşitlilik gösterirler.

Yıllar öncesinde futuristik bakış açısıyla tasarlanan motorsiklet modellerinin teknolojinin ilerlemesiyle 2000’li yıllarda hayatımızda birer gerçeğe dönüşmesi, bu konuda çalışan, düşünen ve hayal kuran geleceğin tasarımcılarını daha yeni modeller ve prototipler üzerinde çalışmaya yönlendirmiştir. Geleceğin cesur, özgür ruhlu, bazısı da çevre dostu olan bu 12 motorsikleti, eminim pek çoğunuzun yollara düşme ve maceraya atılma hayallerini çoktan süslemeye başlamıştır.


Dodge Tomahawk
Dodge tarafından üretilen, trafikte kullanılmasına izin verilmemesine rağmen tüm özellikleriyle bütün, ilk defa Detroit 2003 NAIAS Auto Show’da görücüye çıkan motorsikletidir. Viper V-10 motoru ile 500hp güce sahiptir. İki ön ve arka tekerden oluşan farklı tasarımıyla asfalta daha sağlam tutunan Tomahawk 675 km hız sınırı zorlanmış olmasına rağmen ulaşamamıştır. Özel üretim Tomahawk’ın 2003 NAIAS Auto Show satış fiyatı $555.000 olarak belirlenmiş ve günümüze kadar 10 adet satılmıştır.

 
The Night Shadow
Jaguar markası için bir pazarlama yüzü olarak tasarımcı Barend Masscow Hemmes (Masscow Concept Cycles) tarafından tasarlanan The Night Shadow bir anda internet fenomenine dönüşerek resmi en çok ‘tık’ alan motorlardan biri olma özelliğini kazanmıştır. Hemmes için gerçeğinin üretimi ise üç yılını almış, leoparın gözlerine ve ağzına gelecek şekilde aynı zamanda trafiğe uygun farlar geliştirmiştir. Hava soğutmalı Buell S3s 1200cc V-twin motoru bulunmaktadır. Hayranlarına daha da güzel bir haberimiz var; The Night Shadow üreticisinden ve sahibinden satılıktır. Fiyatı ise $230.000, ne dersiniz?


Toyota i-Road Concept
2013 Geneva Motor Show’da ilk defa sergilenen elektrikle çalışan, çevre dostu, üç tekerlekli Toyota i-Road, tasarım açısından motorsiklet ile golf arabası arasında gidip gelen yeni nesil bir taşıma aracıdır. İki adet 2kW motoru ve lityum-ion bataryası ile 3 saat gibi kısa bir süre içerisinde tekrar şarj edilmekte, trafikte 50km hıza ulaşabilmektedir. Başka önemli bir özelliği ise üstü kapalı tasarımıyla yağmurlu havalarda kolayca seyahat imkanı sunması ve içi nispeten dar olmasına rağmen iki yolcu taşıyabilmesidir.


 
The Honda Stateline Slammer Bagger Concept

İnternette ‘Batman, bu motoru görünce sahip olmak istedi’ cümlesiyle tanıtılan, Honda’nın şimdilik en iyi tasarıma sahip motorsikletidir. Honda Amerika’dan tasarımcı Erik Dunshee’nin imzasını taşıyan 2010 Stateline modelinin üzerine eklenerek ‘Slammer Bagger’ modeli geliştirilmiştir. 6 silindiri hareket ettiren VT1300cc motora sahiptir. Modifiye edilmemiş 2012 Stateline ise Amerika’da halen $12.150’a alıcı bulmaktadır.


The Serpent by Ransom Motorcycles
Ransom Motorcycles firması tarafından sadece özel sipariş üzerine ve elle üretilen The Serpent, alüminyum gövdeye monte edilmiş paslanmaz çelikten radyatörü ve diğer aksamlarıyla 185hp 1000cc GSXR 4 silindir motora sahiptir. Firmanın web sitesine göre bu özel motordan her yıl sadece 5 adet üretilmektedir. Satış fiyatı ise $225.000.

 
Mikhail Smolyanov Concept – The TRX Project
Moskovalı kavramsal motorsiklet tasarımcısı Mikhail Smolyanov, The TRX Project ile rus fabrikatör Alexander Bushuev’e bu özel motorsikleti tasarlamıştır. Alexander Bushuev’in bu tasarımla ne yapacağı hala merak konusu ama sizce de çizimlerde kalamayacak kadar güzel değil mi?


C-1 by Lit Motors

Motorsikletleri sevmemizin bir sebebi de bize ufak bir alan içerisinde seyahat edebilme özgürlüğü sunmasıdır. İskandinav tasarımı C-1, sıkıştırılmış (kompakt) iç dizaynı ve elektrikle hareket eden motoruyla yoğun şehir içi trafiğine çözüm getirmeyi hedeflemektedir. Diğer yandan kendini otomatik ayarlayabilen iki denge çarkı ile C-1 dönüşlerde rahatlık ve güven vermektedir. Satış fiyatı ise $24.000.


The 1-Meter by BOXX Corp
Tamam, bu bir roket değil, yolda giden bir deniz feneri de. Hatta trafik lambasını andırdığını düşünebilirsiniz. Ama BOXX Corp tarafından üretilen bu 1 metrelik taşıt, kullanım rahatlığı ve modifiye seçenekleri ile iyi bir müşteri potansiyeline sahiptir. 12 farklı renk seçeneğinden kendinize uygun olanı alabilir, kullanmadığınız zamanlarda da boyutu dolayısıyla evinizin bir köşesine, aynı bir davul gibi rahatça yerleştirebilirsiniz. Çift tekerlekli çekiş özelliğiyle daha güvenli sürüş sunması da cabası, fiyatını duyunca inanamayacaksınız; $3.995.


The Icare by Enzyme Design
Henüz prototip aşamasında olmasına rağmen The Icare bir motorsiklette bulunması gereken tasarıma çoktan sahiptir. Apple, Bang & Olufsen, Porsche ve Audi’den esinlenilerek tasarlanan The Icare alüminyum kaplama gövdesi ve 1800cc 6 silindir Honda düz motoru ile düşünülmektedir. Tasarımcısına göre motorun kokpit kısmı, kullanıcısının bir komutuyla uyanarak gövdeden üste doğru çıkar ve sürüş pozisyonu alır. Üzerinde elektrikli olması için çalışıldığı göz önüne alındığında fiyatının öyle çok da yukarlarda olmayacağını umuyoruz.


The LamborBiker
Hayallerini Lamborghini süsleyenlere bir sebep daha sunuyoruz. Dünyada en çok ziyaret edilen LamboCARS motor hayranları sitesi tarafından tasarımı Flavio Adriani’ye verilen LamborBiker, Ferruccio Lamborghini modeline bir övgü için düşünülmüştür.


Confederate X132 Hellcat
Confederate motorsiklet şirketi tasarım ve yenilik konusunda adını ilkler arasına yazdırmıştır, inanmazsanız Tom Cruise’e, David Beckham’a, Brad Pitt’e, John Travolta’ya ya da Nicolas Cage’e sorabilirsiniz. 2. Dünya Savaşının efsanesi F6F Hellcat savaş uçağından esinlenilerek gövdesi uçaklarda kullanılan alüminyum alaşımdan yapılmış X132, 132 kübik inch ya da diğer adıyla 2,163cc X-Vault motor tasarımıyla geleceği ayağınıza getiriyor. Satış fiyatı ise $55.000’dan başlamakta.


ZEVS
Üç tasarımcı; Bernhard Ranner, Anders August Kittilsen ve Rudolf Stefanich bir araya gelerek özgür ruhlu gerçek motorsiklet tutkunları için ZEVS’i tasarımladırlar. Amaçları Harley Davidson ve Route 66 romantizmini susturucu olmayan egzozuyla sürücüye her türlü yol koşulunda hem de elektrikli motoruyla yaşatmak. Bakalım ne zaman görücüye çıkacak.

www.cancavusoglu.info

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder