3 Mayıs 2013 Cuma

SAMSUNG GALAXY S4 vs NOTE 2


Akıllı telefonlar son iki yıl içerisinde inanılmaz boyutlara ulaştı. En popüler örnek, Samsung’un geliştirdiği bir ‘phablet’ olan (phone+tablet) Galaxy Note serisi. Bunun yanı sıra Samsung’un yeni piyasaya sürdüğü Galaxy S4 şık duruşuna rağmen Note serisine kıyasla sanki geçen yıldan kalma bir görüntü çiziyor. Bu iki telefonu birbiriyle kıyasladığımızda ise karşımıza aşağıdaki gibi bir görünüm çıkıyor.

Boyut

Galaxy S4 boyut olarak iPhone 5’e kıyasla daha büyük. Ama Note 2’nin yanında gene de cılız kalmaktan kurtulamıyor.

Size uygun akıllı telefon boyutu hangisidir? Sorusuna cevap ise kıyaslama yapmaktan geçiyor; önce elinize daha ufak bir telefon alın, bu iPhone 5 veya Blackberry Z10 olabilir, sonra bir üst boyu deneyin, Galaxy S4 veya HTC One ve en son da bir phablet, Note 2. Hangi büyüklükte kendinizi daha rahat hissediyorsanız sizin akıllı telefon seçeneğiniz o boyutta olmalıdır. Boyut belirlendikten sonra seçeneklerinizi tekrar gözden geçirirsiniz.

Gövde

Samsung plastik seviyor. Ama sonuçta bu, o kadar da kötü bir etken değil zira beraberinde hafifliği getiriyor (ayrıca maliyetleri de düşürüyor).

Gene deneme açısında camsı yüzeyi hissetmek için Nexus 4, LG Optimus G, iPhone 4S ve sonrasında aliminyum yüzey için iPhone 5, HTC One ve en son da plastikimsi arka kapaklı Galaxy akıllı telefonlarına bakabilirsiniz. Bunun haricinde Galaxy S4 ve Note 2, Galaxy S3’de uygulamaya giren ayni dizayn dilini konuşuyorlar.

Ağırlık

Bu kıyaslamada bir sürpriz yok; boyut olarak daha büyük olan Note 2, Galaxy S4’e oranla 38% daha ağır. Ama iki telefonun genel ağırlıklarını rakipleriyle kıyasladığınızda daha hafif olduklarını göreceksiniz.

Ekran

Eğer arka cebinizde büyük bir kütle hissetmekten hoşlanmıyorsanız Note 2 size hitap etmiyor ama diğer yandan kazancınız ise neredeyse bir tablete yaklaşan ekran büyüklüğü.

Galaxy S4’ün 1080p ekranı daha net bir görüntü sunmasına rağmen sahip olduğu ekstra pikseller aldatıcı olabiliyor. Gözlerinizin ikisi arasındaki o ince farkı algılayabileceğini zannetmeyin. Note 2’nin 720p’lik ekranı, telefonu yüzünüze uzaktan tutuğunuzda da mükemmel bir görüntü sunuyor. Ve belki de size gereken sadece bu.

Her iki cihazda da Süper AMELOD Teknolojisi kullanılmış.

İşlemci

Galaxy S4’ün her iki versiyonu da Note 2’den daha hızlı işlemcilere sahipler. Eğer HSPA+ versiyonunun kullanıldığı bir ülkede yaşıyorsanız dünyanın ilk octa-core işlemcisine (8-core) sahip olabilirsiniz.

RAM ve Bellek

Her iki telefonda da 2 GB RAM (random-access memory) bulunuyor. Galaxy S4 ve Note 2’de bellekler eşit. Ayrıca MicroSD girişi mevcut.

Pil Ömrü

Galaxy S4’ün pil ömrü her ne kadar Note 2’ye yaklaşmış gözükse de tüm fonksiyonları çalışır halde hiç şarja ihtiyaç duymadan geçirilen bir tam gün ile Note 2, pil ömrü konusunda rakiplerine kıyasla liderliğini sürdürüyor.

Kamera

Galaxy S4 daha yüksek çözünürlükte bir kameraya sahip olmasına rağmen Note 2, 8MP arka kamerası ile hiç de fena resimler çekmiyor.

İşin program ayağında Galaxy S4 pek çok yenilikle birlikte geliyor; Dual-Camera (arka ve ön kamerada çekilen resimleri birleştiren bir program) ve Drama Shot (parçalara bölünmüş bir resmi aynı kolajda birleştiren diğer program).

Yakın zamanda Note 2’nin de bir güncelleme ile aynı programlara kavuşacak olması bekleniyor, tek fark sadece Galaxy S4'ün başlangıç menüsünde bu işlevsel resim programlarına kendiliğinden sahip olması.

Yazılım

Galaxy S4, kendisinden yüklü olarak son sürüm Android 4.2.2 Jelly Bean ile geliyor, Note 2 ise Android 2.1.2 Jelly Bean kullanıyor. Ama Note 2’ye beklenen güncelleme yakında yapılacak.

Her iki telefon da Samsung’un geliştirdiği TouchWiz özelliğinin ‘Nature’ versiyonunu kullanıyor. Bunun yanı sıra Galaxy S4 bazı yeni özellikleriyle bir adım önde; Smart Scroll (yüz tanımlama tekniğiyle e-postaları ve web sayfalarını kaydırmak), Smart Pause ( video izlerken başınızı çevirdiğinizde videonun otomatikman durması) ve S Translator (yabancı dillerden anında çeviri). Önceden de belirttiğimiz gibi bu yeni özellikler çok yakında Note 2’ye de adapte edilecek.

Diğer

Akıllı telefonunuzun bir anda televizyon kumandasına dönüştüğünü hayal edin. Evet, Galaxy S4 infrared özelliğiyle geliyor (IR Blaster). S4 aynı zamanda havadaki nem ve ısı derecesini ölçebiliyor. Note 2’nin bu özelliklere sahip olması ise imkansız.

Note 2’nin diğer yandan çok kullanışlı kalemi (stylus) ve bir dolu kendine has programıyla telefon sahibine çok farklı deneyimler sunuyor. Örneğin, birden fazla ekranı aynı yüzeyde açabilmek gibi. Ayrıca ‘S Note’ not tutma programını da es geçmemek gerek.

Son söz

Yukarıda kıyasladığımız bütün farklılıklar bir yana sonuç gene bence dönüp dolaşıp telefonun kişiye özel boyutunda düğümleniyor. Phablet özelliği taşıyan Note 2 herkese göre bir akıllı telefon değil ama boyut baz alındığında belki Galaxy S4 de değil.
 
Diğer yandan kullanışlı bir kalem (stylus) istiyorsanız Note 2 sizin için tek adres. Ama Note 3'ün söylentileri de pazarda dolaşmaya başladı. Görücüye çıkma zamanı olarak 2013’ün ikinci yarısı tahmin ediliyor. İsterseniz de bekleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder