7 Haziran 2013 Cuma

WINDOWS 8'DE BAŞLANGIÇ MENÜSÜNÜ GERİ YÜKLEYEN PROGRAMLAR

Windows 8’i ilk defa yüklediğinizde masa üstünde biraz gezindiniz diyelim, hemen büyük bir eksiklik fark edersiniz; “Klasik başlangıç menüsü”. Microsoft, tablet havasına soktuğu Windows 8’in artık bir başlangıç menüsüne gerek duymadığını düşünmüş olacak ki bunun yerine kullanıcılara farklı bir başlangıç ekranı (Charm) sunuyor.

İyi haber ise; Microsoft, bütün gerekli kodlamaları silerek başlangıç menüsünü ortadan kaldırmaya çalışsa da yeni çıkan programlar sayesinde, hem de eskisinden daha iyi görünümlü bir Windows 7 menüsüne sahip olmanız mümkün.

İsterseniz hep beraber oldukça başarılı, ucuz (hatta bir kısmı bedava), adeta “eskisinden daha iyi olmuş” dedirten programlara bir göz atalım.

StartIsBack
Windows 8 başlangıç menüsünü aynı eski Windows 7 gibi yapmak isterseniz “StartlsBack” tam size göre bir program. Böylece başlangıç butonunuza, sıklıkla kullandığınız arama özelliğine hatta şeffaf menü ara yüzüne bile kavuşacaksınız. Program ayrıca bir adım ileri giderek size görüntü seçeneklerini kişiselleştirme olanağı sunuyor. Bilgisayarınızı çalıştırdığınızda otomatikman masa üstü ekranına gidebilir, şeffaflık fonksiyonunu beğenmiyorsanız kaldırabilir, kendinize göre değişik ara geçiş tuşları (hot keys) oluşturabilirsiniz. Ücreti 3$ ve 30 gün ücretsiz deneme sürümüyle birlikte geliyor.

Pokki
Pokki ise tam anlamıyla gereken dönüşümü gerçekleştirmek için düşünülmüş bir program. Başlangıç menüsüne, aynı akıllı telefonlarda ve tabletlerde olduğu gibi istediğiniz programı yerleştirebiliyorsunuz. Gmail’linize, Facebook’unuza gelen güncellemeleri masa üstünde ve anında görmenizi sağlayan çok özel bir program.

Pokki, yüklendiğinde otomatikman bilgisayarınızın masa üstü konumunda çalışmasını sağlıyor. İsteğe bağlı olarak Windows 8’e geçiş sağlayan kısa yolu (hot corner: ekranın sol üst köşesinde yer alan görüntü sekmesini) kaldırılabiliyorsunuz. Unutmayın, Windows 8’in orijinal Charm menüsüne geçmek için “Win+C” komutunu kullanmanız gerekiyor. Eğer Windows Vista/7 başlangıç menüsünden daha farklı ama aynı işlevi gören renkli bir program arıyorsanız Pokki tam da size göre. Bedava olması cabası.

StartMenu8
Başlangıç menünüzü aynen Windows 7’deki haline dönüştürmek ama bunun için 3$ harcamak istemiyorsanız StartMenu8 size işlevsel ve ücretsiz bir seçenek sunuyor. Programın ara yüzünün görünüm açısından pek de aman aman olduğunu söyleyemeyiz hatta biraz da eski versiyon Linux uygulamalarını anımsatıyor ama işinizi görecektir.

Kurulum ayarından itibaren StartMenu8 bilgisayarınızı masa üstünde çalıştırarak “hot corner” özelliğini ortadan kaldırıyor. Ayrıca bir daha Windows 8 Charm ile karşılaşmak istemiyorsanız tamamıyla engelleme seçeneğiniz var.

Genel olarak bakıldığında ise StartMenu8 içerisinde aksaklıklarla geliyor, mesela kurulum esnasında size çaktırmadan yüklenmek istenen diğer programlara, gereksiz reklam eklentilerine dikkat etmenizi öneririz.

Classic Shell
Classic Shell, açık kaynaklı, kullanıcıların bağışlarıyla geliştirilen, Windows XP, Vista yada 7 dönüşüm seçenekleri sunan ücretsiz bir program. Her açık kaynaklı programda olduğu gibi biraz daha üzerinde çalışılması ve geliştirilmesi gereken Classic Shell’in en güçlü yönü ise Metro başlangıç menüsünü Windows 7 klasik başlangıç menüsüne dönüştürmeyi başaran en yetenekli program olması. Classic Shell’i yüklerken de biraz dikkatli davranmanızı öneririz zira başlangıç menüsü ile klasik IE (Explorer) dönüşümünü birlikte yaptığı için istemiyorsanız klasik IE tercihini seçmemeniz gerekiyor.

Start8
Son olarak da 5$ ödeyerek, Classic Shell ile StartMenu8 arası ama daha pürüzsüz bir geçiş sunan Start8 programını indirebilirsiniz. Start8’in ara yüzü, hem kullanım açısından kolay hem de görsellik yanı sıra Windows’un orjinal işletim sistemine en iyi entegre edilmiş program. Metro başlangıç menüsü, Start8’in sunduğu başlangıç menüsünde bir seçenek olarak duruyor, böylece istenirse Windows 8’e kolay dönüş imkanı sağlıyor, ama illa “Windows 7 başlangıç menüsü” diyorsanız bu özelliğini görmezden gelmeniz yeterli olacaktır.

Çeviren: Can Çavuşoğlu / ExtremeTech by Sebastian Anthony, May 3, 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder