5 Ocak 2013 Cumartesi

İÇİNDE SAYIN APO, NOEL BABA, HOBBIT, DOLAR ve AVAST OLAN SON BİR 2012 YAZISI

Sayın Apo
2012’nin son gündemlerinden biri; Abdullah Öcalan’ın ev hapsine alınması konusuydu. Muhalif medya, bunu Apo’nun özgürleştirilmesine giden bir hamle olarak gördü. Hayal âlemlerimizi zorlayan senaryolara göre, sonrasında hatta meclise bile girecekti... Ve maalesef bazılarımız buna gerçekten inandı. Bakın sayın okur; Apo, şu anda olabileceği en güvenli yerde, üstelik istekli, kendisine yüklenmiş önemli bir misyonu sürdürmekte. Eğer bize paketlenip getirilmeden önce öldürülseydi ya da Türkiye’de idam edilseydi; bu ülkede bir iç savaş çıkması kaçınılmazdı. Peşinden bir askeri darbe gelirdi (zaten hazırda bekliyorlarmış) ve ülkemiz 20 sene daha geriye giderdi. Şu anki durumda ise PKK’nın üyeleri ve diğer komuta kademesi korku içerisinde sonlarını bekliyorlar. Apo yaşadığı sürece alternatif bir lider de çıkaramazlar. Ben PKK sorununun en geç iki sene içerisinde çözüleceğine inanıyorum.

Peki, Apo’ya ne mi olacak? Valla yaşlılık halleri, bilirsiniz...

Noel Baba
Bütün dünya nasıl olur da bu zamana kadar Noel Baba’nın ayrımcılığın halay başını çektiğini göremedi? Şirinliğine istinaden “Özünde ırkçılık da barındırıyor” diyemediğim için ayrımcılık terimini kullandım. Bunun en büyük kanıtı ise hediyelerin dağıtımında yaşanan adaletsizlikler. Yüzyıllardır zengin çocuklarına kıyasla fakirlere daha kötü hediyeler veriyor. Bazen de hediye bile vermeden geçip gidiyor. Avrupa’da yaşayanlar ile Afrika’dakiler arasında da kocaman uçurumlar var. Siyah çocukların günahı ne? Sonra mesela evlere hep bacadan giriyor. Alın, size yanlış bir uygulama daha. Ya bacası olmayan evler? Resmen, göz göre göre çocuklarımızı üzüyor. Son olarak da hayvanlara yaptığı işkenceler. Ren geyikleri Noel Baba’yı taşımak zorunda mı? Ayıptır, bu apaçık zulümdür.

İnsan ve hayvan hakları örgütlerini, Noel Baba’yı acilen şikâyet etmeye davet ediyorum. Ona artık bir DUR demenin zamanı geldi. İşe, hediyeleri geri iade ederek başlayabiliriz. Bitmedi, şu andan itibaren yeni bir hashtag başlatıyorum ve desteklerinizi bekliyorum: #NoelBabaDefolGit.

Hobbit
Sabırsızlıkla bekliyordum. Her sahnesi Peter Jackson’un detaycılığıyla örülü fantastik bir film. Üstüne bir de mükemmel ses efektleri ve 3D eklenince, izlemek bir yana adeta yaşanıyor. Tabii eleştirilecek yönleri de yok değil. Hobbit, kıllı cüceleri, komik görünüşlü yaratıkları ve bazen de gereksiz esprileriyle bana sanki bir çocuk filmiymiş havası yaşattı. Bu düşünceme Amerika’daki eleştirmenlerden de destek geldi. Vizyona girdiği ilk hafta 84.6 milyon dolar hasılat ve izleyiciden yüzde 81 beğeni yakalamasına rağmen film kritiklerinden sadece yüzde 65 alabildi (Rotten Tomatoes). Bunun sebepleri arasında, içinde izleyicinin ucundan da olsa görmeyi beklediği dramatik sahnelerin olmaması ve filmin kurgusuz bitişini sayabilirim. Tolkien’in orjinal Hobbit’inin yeni bir P.J. yorumlaması gibi olmuş. Bakalım, ikincisinde biraz toparlayabilecekler mi? Bir de P.J.’in verdiği son röportajlardan, istikametin yeni bir üçlemeye doğru gittiğinin sinyallerini alıyoruz. Aslında Hobbit, iki film olarak çoktan çekildi. Tolkien’in hikayenin sonrasında yazdığı 125 sayfalık ek notlarından uyarlanabilecek üçüncü bir film konuşuluyor. P.J. filmlerinin gişesi gayet yerinde, buradan hareketle ben üçlemeye kuvvetle muhtemel gözüyle bakıyorum.

Not: The Lord of the Rings’den beri kafama takılan bir soru var. Neden karakterler arasında hiç siyah veya Asyalı yok? Ya da Tolkien’in o zamanlar hedeflediği okuyucu kitlesi sadece beyazlardan mı oluşuyordu? Gerçek dünyadan kopuk bir Orta Dünya masalı...

Dolar
Obama’nın ikinci başkanlık dönemi, bireysel vergilerde yeni düzenlemeler ve öngörülen artışlarla tekrar gündeme taşındı. Bu uygulama aslında nüfusun yüzde üçünü, yani gelir seviyesi yıllık 1 milyon doların üzerinde olan bireyleri kapsamakta. Hükümetin vergi toplama ayı Ocak olduğu için elde edilen gelirle cari açık 1 günde yarıya inecek (Açık Uçurumu - Deficit Cliff). Amerika, özellikle Ocak ayında ani ama geçici bir ekonomik durağanlığa giriyor. Bir ülkenin para birimi aynı zamanda dünyanın para birimi olarak da değerlendiriliyorsa, bunun Türkiye’ye etkilerini gözardı edemezsiniz. Amerikan ekonomisindeki bu ani daralma, dünya piyasasında dolara olan talebi aynı hızda arttıracak.

Beklentiler ise 1 $’ın yeni değerinin 1.7 $’a kadar yükselecek olması. Özetlemek gerekirse, Ocak ayının ilk haftasında YTL karşısında doların yeni değeri sizi şaşırtmasın. Mümkünse yatırımlarınızı, alacaklarınızı ve borçlarınızı şimdiden buna göre yapılandırın. Amerikan ekonomisindeki daralmanın ise ancak 2013’ün üçüncü çeyreğinden sonra bir toparlanma trendine girmesi bekleniyor.

Bir son dakika gelişmesi; doların gidişatından aslında bir komplo teorisi de üretilebilirim. ODTÜ olayları neticesinde siyaset sahnesi kızışmış durumda, sanki diyorum bu ya da benzeri ani bir olayla geleceği önceden belli olan devalüasyonu hem göğüsleyip hem de günahı solculara atmak söz konusu olabilir mi? AKP tabii ki kredi kaybedecektir ama sonrasında bir Suriye hareketiyle bunu kolayca geri toparlayabilir.

Demedi demeyin...

Avast Antivirüs
Evet, artık bu yıla veda etme zamanı geldi. Dolu dolu geçen 2012’de, Metrosfer sayesinde pekçok yeni ve birbirinden değerli yüzle tanıştım. Şimdi aranızdan en çok ihtiyacı olan ve erken davranan birine ufak bir hediyeyle yılın benim adıma son yazısını noktalıyorum. 15 gün öncesine kadar eski laptopumu koruyan Avast anti-virus programının bir yıllık kullanımını almıştım. Geçenlerde yaşadığım bir kaza sonucu laptopum pert oldu ve yenisi de kendiliğinden farklı bir anti-virus yazılımı ile geldi. Hızlı davranan bana e-mail atsın: “ccavusoglu@hotmail.com”. Programın bir anahtarı yok, kendisine programı indireceği linki ve çalıştıracak dosyayı (.avastlic formatı) göndereceğim. Güle güle kullansın. (Avast bir okuruma ulaşmıştır.)

Tüm okurlarıma sağlık, mutluluk ve başarı dolu bir 2013 dilerim.

Sevgiyle kalın...

2012’nin en sevdiğim sözü...
“Şeytan bir gün uyuyakaldı… Rüzgâr sert esti. Üç tüy düştü şeytandan dünyaya; biri paraya yapıştı, diğeri mevkiye, öteki de ihtirasa. O günden sonra şeytan hiçbir iş yapmadı.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder