12 Aralık 2012 Çarşamba

ÖTEKİ VE AYKIRI YAZARLAR AYI SÖZLÜK’TE BULUŞTU

Belli bir cismi ve kütlesi olmayan, adına İnternet dediğimiz, elektron mikroskobu ile dahi göremediğimiz bir organizma, pizza siparişimizden faturalarımızı ödemeye, uzaktaki arkadaşlarımızla iletişimden gazetelerimizi ücretsiz okumaya kadar daha pek çok konuda hayatımızla adeta bütünleşmiş durumda. Bilgi konusunda Dünya’nın tüm kütüphanelerini iki parmak hareketiyle ekranımıza taşıyan, sonunu kestiremediğimiz, sınırları keşfedilmemiş bir okyanus… 

Bu söyleşime konu olan interaktif sözlükler ise bildiğimiz sözlüklerden esinlenilerek oluşturulmuş, etkileşime dayanan ama aynı zamanda bu sonsuz bilgi yığınlarının çoklu ortamda derlenip toplanması sayesinde kullanıcılarına kolayca erişim sağlayan, sosyal olmanın yanı sıra bir o kadar da eğlenceli oluşumlar. İnteraktif sözlüklerde, üyeler çeşitli kavramlar hakkında “giriş” adı verilen yorumlar yazmakta. Ülkemizde yaklaşık 700.000 sözlük yazarı, 7.000.000 okuyucu kitlesi bulunmakta.
Son zamanlarda LGBT bireyler arasında kullanıcı sayısı hızla artarak öne çıkan Ayı Sözlük ve kurucusu “Dark Bear” (tabii bu kurucunun kod adı oluyor) ile genelde interaktif sözlükleri özelde ise Ayı Sözlüğü konuşma fırsatı buldum.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Aslımız göçmendir, 11 senedir İstanbul'da yaşıyorum. 32 yaşındayım. Elektronik Bölümü mezunuyum. Özel bir şirketin AR/GE bölümünde çalışıyorum.

Türkiye’de halen kullanımda pek çok interaktif sözlük var. Bunlara bir yenisini eklemek biraz riskli değil miydi? Siz Ayı Sözlük’ü oluştururken neler düşündünüz?
Türkiye'de dediğiniz gibi interaktif sözlüklerin sayısı bir hayli fazla, çoğunun tarzı birbiriyle hem şekil hem de kullanım açısından benzeşiyor. Özellikle son dönemde her üniversitenin bir sözlüğü var ya da yapım aşamasındalar. Uzun yıllardır Türkiye'nin en bilinen ve okunan sözlüklerinde yazarlık yapmaktayım, Türkiye'deki transfobinin ve homofobinin maalesef bu tür platformlarda da var oluşu, benim gibi yazarların istediklerini özgürce yazamamalarına sebep olabiliyor. Ayı sözlüğün kuruluşundaki en önemli etken, özellikle cinsel yönelimi sebebiyle ötekileştirilen birçok yazarın böyle bir sözlüğe ihtiyaç duymasıydı. Bir LGBT sözlüğünün var oluşu ve yazarlarının burada kendi tecrübelerini en basit dille paylaşmaları, eşcinselliklerini kabul etmeye çalışan genç LGBT bireylerin bu süreci daha kolay ve sancısız atlatmalarını sağlayacak. Her yerde konuşulamayan birçok konu hakkında Ayı Sözlük sayesinde bilgi sahibi olmak mümkün olabilecek. Biz de bu amaçlarla yola çıktık.

Ayı Sözlük’te en çok giriş yapılan başlık hangisi? Ve sizce neden?
En çok giriş yapılan "sohbet" ve "an itibariyle dinlenen şarkılar" başlıklarından sonra 3. sırada "ayı sözlük itiraf" başlığı geliyor. Bu başlığın çokça giriş almasının sebebi ise LGBT bireylerin gerçek yaşamlarında özgürce paylaşamadığı konuları, başlarından geçen anıları ve düşünceleri burasını bir dert ortağı yerine koyarak paylaşmalarından olsa gerek. Eğer kişi çevresindeki sorunları, sevinçleri, mutlulukları, hayatındaki önemli gelişmeleri gereken o önemli anda rahatça paylaşabileceği birilerini bulamıyorsa bunu sözlüğümüze yazarak biraz olsun rahatlıyor. Bir nevi azınlık psikolojisi gibi düşünün; özgürlükleri kısıtlanan ve ötekileştirilen LGBT bireylerin kendilerini rahatça ifade edebilme arzusu olarak görüyorum.

İnteraktif sözlüklerin amiral gemisi sayılan Ekşi Sözlük, son zamanlarda hakaret davalarıyla gündeme geliyor. Ekşi Sözlük, acaba asıl kuruluş amacından sapmaya mı başladı? Ayı Sözlük’te bu tür sorunlarla hiç karşılaştınız mı?
Yayına başladığımız andan günümüze böyle bir dava durumuyla karşı karşıya kalmadık. Demokrasinin temel ilkelerinden birisi olan düşünce özgürlüğü ve kişilerin bunu yazılarına yansıtması kadar doğal bir şey olamaz. Bunun dava boyutuna taşınması ise özgürlüklere baskı uygulayarak kişilerin ellerinden almaktır. Ülkemizde kâğıt üzerinde var olan ama aslında yok edilmiş birçok benzer özgürlük mevcut diye düşünüyorum.

Organizasyon yapınız nasıl? Aranızda bilgi akışını nasıl sağlıyorsunuz? Ayı Sözlük ile ilgili bazı teknik detayları bizimle paylaşır mısınız?
Ayı Sözlük’te 2 kurucu, 2 webmaster, 5 moderatör, 13 editör ve 55 ispitçi yazar bulunmakta. İspitçiler, hatalı girişleri yönetime bildiren arkadaşlardır. Bunun dışında bizi görsel medyada temsil eden ve hukuk danışmanlığımızı yapan 2 yazarımız daha sözlüğümüze katkı sağlamakta. Günden güne artan bir ziyaretçi sayımız oluştu, sözlüğümüzü son dönemde günde ortalama 700 kişi ziyaret ediyor. İlk açıldığımız aylarda günlük 120 giriş ortalamamız varken, ilk 6 ay sonunda 200 girişe ulaştık. Son 2 aydır günlük giriş ortalamamız ise 370’leri bulmuş durumda. Şu anda sözlüğe katkı sağlayan toplam 615 kullanıcı bulunmakta. Bu kullanıcıların 350’si yazar, 265’i ise çaylak konumundalar. Çaylaklar, bizim yazar adaylarımızdır. Yazar olmak için ise öncelikle kurallara uygun 10 giriş yapmaları gerekir. Ayrıca son 1 ayda sözlüğümüze yeni 83 kişi kaydoldu ve bu günden güne artarak devam etmekte.

Sosyal Medya Haber Sitesinin İnteraktif Sözlükler Haziran 2012 sıralamasında 2964 giriş ile 25 sözlük arasında 22. Sırada yer alırken, Kasım 2012’de 10603 giriş ile 27 sözlük arasında 7. sıraya yükselerek adeta zirveyi zorlamaya başladınız. Bir anda artan bu popülerliğinizi siz neye dayandırıyorsunuz?
İnteraktif sözlükler sıralamasında açıldığımız ilk günden itibaren önemli bir giriş adedine sahiptik, tabi bu sıralamayı yapanların öncelikle bizden haberdar olmaları gerekiyordu, bunun sonucu listeye biraz geç dâhil olduk. Bu sıralamaya girmiş olmamız ise bizim yükselmemize etken olmadı, sürekli yükselen bir ivmeye sahip oluşumuzun sebebi sadece yazarak değil aynı zamanda etkinlikler oluşturarak sosyalleşmemizden kaynaklanıyor. Bu geçen 15 ay boyunca düzenlediğimiz 23 zirve bence bu yükselişin en büyük sebebidir. Yazarların bir araya gelerek çeşitli sosyal etkinliklere katılabiliyor olması sözlükteki motivasyonu her zaman en üst düzeyde tutuyor. Sosyal medyayı doğru kullanarak insanları bizden haberdar etmemizde bu yükselişin diğer bir sebebi diyebilirim. Ayrıca 12 Kasım 2012’de İMC TV’de yayınlanan "Mor Bülten" programına katılmamızın toplumu bilgilendirme açısından çok yararını gördük.

Sizce interaktif sözlüklerde Türkiye olarak hangi noktadayız? Ayı Sözlük olarak yeni projeleriniz ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?
Türkiye, aslında diğer birçok Dünya ülkesinden farklı bir konumda bulunuyor. 80’lerin ihtilal dönemini yaşamış bir ülkeyiz; özgürlüklerin sürekli kısıtlandığı, emeklerin baltalandığı, insanların ötekileştirildiği ve düşünce, ırk, din, cinsel yönelimlerinden dolayı bireylerin hapsedildiği, sürüldüğü ve öldürüldüğü günler yaşadık. Geçmişten günümüze gelen baskılar neticesinde kişiler hala özgür ve gerçek düşüncelerini internet ortamında bile takma bir rumuz arkasına saklanarak ifade etme mecburiyetinde kalıyorlar. Örneğin ülkemizdeki LGBT bireyler herkes gibi eşit haklara sahip olsaydı ve kendilerini özgürce ifade edebilselerdi, ne biz Ayı Sözlük’ü açardık, ne de bu insanlar bizde yazarlık yapma ihtiyacı duyarlardı.

Yeni projelerimizden ise Ayı Radyo’yu sayabilirim, yayına yeni başladık, tam anlamıyla etkin bir radyoya dönüşmemiz için halen ekip oluşturma aşamasındayız. Radyoculuğu profesyonel olarak yapmış yazar arkadaşlarımız da var ve onların tecrübelerinden faydalanıyoruz. İlerleyen dönemde bir dergi düşünüyoruz, birde aramızdaki müzisyen yazarlardan oluşan bir müzik grubu kurma çabamız var.
Sözlüğümüz her konuda yazacak, sesini duyuracak, etkinlikler düzenleyecek ve bizden olanlara yol göstermeye devam edecektir. Ayı sözlük hakkında tam anlamıyla fikir sahibi olmadan ve sonucunda bizi kötü yönde eleştiren diğer LGBT bireylere buradan sizin aracılığınızla seslenmek istiyorum; “lütfen bize daha yapıcı yaklaşın ve köstek yerine destek olun. Eleştirilerinize elbette sonuna kadar açığız, en azından öncelikle Ayı Sözlük’ü olması gerektiği gibi kullanmayı denedikten sonra bir eleştiride bulunursanız bizim de hatalarımızı görmemizi sağlarsınız.”

Son olarak Metrosfer’e bize bu imkânı sağladığı için çok teşekkür ederim.
Ayı Sözlük Web Sitesi: http://www.ayisozluk.com/
Facebook: http://ayisozluk.com/lnk/fcbook
Twitter: http://ayisozluk.com/lnk/twtter
Google+: http://ayisozluk.com/lnk/google
Mor Bülten Programı: http://ayisozluk.com/lnk/mblten

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder